Vasův běh - svátek běžců na lyžích

23.02.2012 08:43

Vasův běhVždy první březnovou neděli se ve Švédsku odehrává legendární
Vasův běh - Vasaloppet.

V roce 1521 poslové z města Mora dostihli na lyžích před městem Sälen regenta Gustava Vasu a přesvědčili jej, aby vedl povstání proti dánskému králi Kristianovi II.  Švédové zítězili a Gustav I.Vasa se stal švédským králem. V tradiční švédské historiografii je označován za zakladatele moderního švédského státu a za „otce vlasti“ (pater patriae).

Od r.1922 se na počest této historie běhá ze Sälenu do Mory nejdelší a  nejznámější  lyžařský závod na světě s největším počtem účastníků.  Každý lyžař touží alespoň jednou v životě na závod přijet a 90 km dlouhý běh dokončit.

Pro Švédy je Vasaloppet svátkem. Celý týden před hlavním závodem probíhají rámcové závody na stejných a zkrácených tratích pro ty, kteří registraci  v hlavním závodě nestihli v termínu. Počet účastníků v hlavním závodě je limitován číslem 15 000 a bývá již v létě předešlého roku vyprodán.  V rámcových závodech startují další tisícovky lyžařů. Každým rokem bývá na startu všech závodů neuvěřitelných 47 000 lidí.  V den, kdy Vasův běh probíhá, vysílá švédská televize přímý přenos z průběhu celého závodu. Diváky u televize i na trati zajímají nejen ti nejlepší, ale i ti kteří dobíhají na místech přes 10 000 již za umělého osvětlení. Všichni znova a znova povzbuzováni od mnohatisícového špalíru diváků, kteří lemují téměř celou trať a fandí všem.

 

Česká televize bude letos vysílat z Vasova běhu přímý přenos.
(4.3.2012 v 7:55 hodin)